Grönland Buz Erimesi Kıyı Şeridinin Şeklini Değiştiriyor

Metin Bedir
0

Hızlı erime, Grönland kıyılarını yeniden şekillendiriyor ve potansiyel olarak ülkenin kıyılarındaki insan ve hayvan ekosistemlerini değiştiriyor.


NASA'nın IceBridge Operasyonu araştırma uçağı 27 Mart 2017'de Grönland'ın yukarısında Yukarı Baffin Körfezi kıyılarını izliyor.
Resim: © Mario Tama / Getty Images)

27 Ekim'de Journal of Geophysical Research: Earth Surface'de yayınlanan yeni araştırma , Grönland'daki buzul çekilmesinin buzulların akma şeklini ve denize döküldükleri yeri değiştirdiğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu değişikliklerin gelecekte Grönland'daki buz kaybını etkileyebileceğini yazdı. 


Son zamanlarda yapılan araştırmalar, Grönland'ın her yıl 500 gigaton buz kaybettiğini ve bu miktarın yeni kar yağışıyla yenilenebileceğini göstermiştir. Yıllık buz kaybı bugün 1985 ile 1999 arasında olduğundandaha fazla. Ve bu buz kaybından kaynaklanan eriyik su , buz tabakasını kayganlaştırıyor, böylece altta yatan ana kayada daha kolay kayarak devam eden erimeyi hızlandırıyor.


Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi araştırma bilimcisi Twila Moon liderliğindeki yeni çalışma, değişiklikleri daha ayrıntılı olarak ayrıştırıyor. Moon ve meslektaşları, uydu görüntülerinden iki tür veriyi birleştirdi: buz tabakasının ne kadar hızlı hareket ettiği ve buzulların yokuş aşağı yollarında nerede sona erdiği. Bir buzul geri çekildiğinde, ucu bir zamanlar olduğu kadar aşağı vadiye ulaşmaz.


İlk olarak, buzul çekilmesinin artık Grönland'da bir norm olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar makalelerinde, buzulların yüzde seksen dokuzu son on yılda önemli ölçüde geri çekildiğini yazdı. Neredeyse hiçbiri ilerlemedi. 


Bununla birlikte, buzulların bu yeniden şekillendirilmesi, buzul hareketinde çeşitli değişikliklere dönüştü. Araştırmacılar, bazı buzulların hızlandığını ve denize doğru daha hızlı aktığını buldular; diğerleri daha yavaş akıyordu. Ve birkaç yıldan on yıla kadar, tek bir buzul, çevresindeki topografyaya bağlı olarak her ikisini de yapabilir. Buzullar buz nehirleridir, bu nedenle akışları kısmen ne kadar çabuk eridiğine değil, altındakilere göre belirlenir.


Örneğin, Grönland'ın kuzeybatısındaki Kjer ve Hayes buzulları, 1990'lardan 2010'a kadar birincil çıkış noktalarında denize doğru hızlandılar, ancak yakındaki okyanusa giden diğer buz çıkışları yavaşladı. Bir durumda, bu çıkışlardan birinin güney kısmı hızlandı, sonra tekrar yavaşladı. Araştırmacılar, buz kanallarının daraldığına, eriyik su yollarının yeniden yönlendirildiğine ve hatta buzulların nehirlerden çok göller gibi yerinde kalması için yeni buzun yavaşladığına dair kanıtlar gördüler.


Tüm bu yerel varyasyonlar, Grönland buzulunun gelecekte ne kadar çabuk yok olacağını tahmin etmek için çok önemli olabilir. Değişiklikler muhtemelen besin maddelerinin suya nasıl ve nerede girdiğini, açık fiyortların buza karşı olduğu ve tatlı suyun bulunduğu yerleri de etkileyecektir. 


NASA'nın Kaliforniya, Pasadena'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda araştırma bilimcisi olan ortak yazar Alex Gardner, "Arktik okyanusu ve atmosfer sıcak olduğu için, okyanusa buz akışının hızlandığını ve buz kenarının geri çekildiğini açıkça görebiliriz" dedi. bir açıklama . "Bununla birlikte, daha yakından baktığımızda, buzul cephesine, ana kayaya ve aşağıya uzanan okyanus suyunun özelliklerindeki farklılıklar ve eriyik su akışının nasıl olduğu nedeniyle, bireysel buzulların nasıl tepki verdiğinin karmaşıklığını görebiliriz. Bireysel buzul tepkisinin karmaşıklığını anlamak, buz tabakası değişikliği ve kıyılarımıza ulaşacak ilgili deniz seviyesi yükselmesi projeksiyonlarını iyileştirmek için çok önemlidir. "


Orijinal olarak Live Science'ta yayınlandı.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)