Yamazumi panoları veya bilançoları olarak da adlandırılan Yamazumi Çizelgeleri, üretim sürecinde optimize edilecek alanları ararken döngü sürelerini ve iş yüklerini değerlendirmek için kullanılan bir diyagram aracıdır. Yamazumi, "yığmak" anlamına gelen Japonca bir terimdir ve grafiğin kendisi yığılmış bir çubuk grafiktir.
Bazıları bir seferde bir ürüne odaklanmayı tercih etse de, tüm montaj hattı operasyonları bir Yamazumi şemasında çizilebilir. X ekseni (tablonun alt kısmı) boyunca her işlem listelenir ve y ekseni döngü süresini ölçer. Her işlemin toplam döngü süresi kaydedilir ve grafikte bir çubuk olarak gösterilir. Bu çubuk daha sonra üç operasyonel kategoriye ayrılır: katma değerli, katma değersiz ve gerekli olarak. Süreç içindeki adımlar değerlendirilmeli ve bu kategorilerden birine yerleştirilmelidir. Yığılmış çubuklar, kullanıcıların ürüne değer katmayan faaliyetlerde ne kadar zaman harcandığını hızlı bir şekilde fark etmelerini sağlar; çevrim süresini iyileştirmenin ilk adımı, bu müsrif işlemleri azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.
Özellikle Yalın Dönüşüm Danışmanlığı hakkında uzmanlaşmış UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur.
Tesisin büyüklüğüne bağlı olarak, Yamazumi çizelgeleri, beyaz tahtaya çizilen basit bir çizelgeden, belirli bir yazılımı kullanan daha karmaşık ve derinlemesine çizelgelere kadar değişebilir. Bir kuruluş hangi seçeneği seçerse seçsin, genel hedef basittir: süreçleri iyileştirmek. Pek çoğu Yamazumi çizelgelerine Takt zamanını temsil eden bir çubuk eklemeyi tercih eder, böylece hangi süreçlerin gecikmelere ve yeterince kullanılmayan işlemlere neden olduğunu belirlemek daha kolay bir hal alır.
Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!
Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.