Kondenser

Metin Bedir
0

Soğutucu sistemlerde yer alan ve soğutma işlemini gerçekleştiren maddenin iç kısma gaz olarak girişinin sonrasında ısısını çevreye dağıtarak sıvı hale geçmiş olduğu kısımdır. Soğutucu sistemlerin dış kısmında yer aldığı gibi yalıtım malzemelerinin iç bölümünde yer alır. Düz boruların kıvrım sayısının artırılmasını sağlayarak yoğuşturucunun ısıyı havaya atması da kolaylaştırılır.


Bunun sayesinde soğutan maddenin aşırı soğutulmuş sıvı hale geçmesini sağlar. Soğutma işlemleri esnasında kompresörde sıkıştırılarak sıcaklığı ve basıncı fazlalaştıran gaz halindeki akışkan kondenserde sıvı fazla geçerek dış ortama ısısını yayar. Bu sayede soğutma çevrimi devam eder.


Hem bölünmüş olan klimalar hem de ısı pompası için olan kondensenler aynı temel parçalardan üretilir. Kondenser bobini kondenser kabini bir kompresör bir fan ve farklı kontrol malzemesi içerir. Kondenser bobini alüminyum kanatlı bakır borudan ya da tamamı alüminyum borudan yapılabilir. Bu şekilde ısı daha hızlıca aktarılabilir. Kondenser klimalar için hayati bir bileşendir ve ısı transferini daha da kolaylaştırmak için bobin boyunca havayı dolaşır.


Kondenser Çalışma Özelliği Nasıldır?

Kondenser çalışma prensibinde buhar ve gazların bir yüzeyde yoğuşması yüzeyin özelliğine göre film veya damla teşekkülü şeklinde olur. Damla teşekkürü ile yoğuşma halinde çok daha yüksek film teşekkülünden 4 ile 8 defa daha fazla ısı geçirgenlik katsayıları sağlandığı görülür.


Isı alışverişi üç aşamada gerçekleşir bunlar;


  • Kızgınlığın alınması ve aşırı soğutma
  • Refrijer yoğuşması


Isı transferi durumuna göre kondenserde yer alan ısı geçirme katsayıları ile sıcaklık araları da farklılık içerir. Fakat kızgınlığın alınması aşamasındaki ortalama sıcaklık aralığının fazla olmasına karşı daha düşük oranda bir ısı transferi katsayısı mevcut olacaktır.


Ama aşırı soğutma esnasında bunun tersine sıcaklık aralığı daha az ve ısı geçirme katsayısı daha fazla olur. Yoğuşma esnasında ise her iki değer de alt üst seviyelerinin arasında yer alır. Yapılan deneyler sonucu ısı transferi katsayısının fazlalaşmasının karşısında sıcaklık farkının alt seviyeye inmesi yaklaşık olarak inmesi aynı sonuca ulaştırır. Kondenser hesabına tek bir ısı geçirme katsayısı ile tek bir ortalama sıcaklık aralığı değerleri uygulanır.


Kondenser Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak üç farklı tip kondenser çeşidi yer alır, bunlar soğutma kondenser, hava soğutmalı kondenser ve evaporatif kondenserdir. Su soğutmalı olan kondenser büyük kapasite isteyen soğutma sistemlerinde kullanılan kondenserdir. Su soğutmalı kondenser kurulum ve işletme maliyetleri bakımından oldukça ekonomiktir. Tasarımında asıl geçirgenlik suyun kirlenme katsayısı su devrelerindeki basınç önemlidir.


Hava soğutmalı olan kondenser gaz fazında yer alan soğutucu akışkan hava ile soğutulur. Hava soğutmalı kondenserler soğutma sistemlerinin birçoğuna uygulanır. Ekoperatif kondenser de yoğuşma işlemi su spreyi ve hava hareketi bir arada kullanılmasıyla sağlanır. Evaprotif kondansatörler hızlı bir şekilde kirlenir ve çabuk arıza verir. Çok fazla tercih edilen kondenser tipi değildir.


Soğutucu üniteleri için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.buzcelik.com/tr/

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)