Kondenser

Metin Bedir
0

Soğutucu sisteminin dışında veya yalıtım malzemelerinin içinde mevcut olan kondenser soğutmayı gerçekleştiren malzemenin içeriye gaz olarak giriş yaptıktan sonra ısıyı etrafa dağıtarak sıvı hale geldiği bir bölümdür.


Düz boruların kıvrımı arttırılarak yoğuşturucunun ısıyı hava atması sağlanıyor. Bu sayede soğutmayı gerçekleştiren madde aşırı soğuk ve sıvı bir hale geçiyor. Soğutma işlemlerindeki prensip kompresör ile sıkıştırılmış sıcaklığı ve basıncı artırılan gaz kondenserde sıvı hale gelmekte ve ısıyı dış ortama aktarmasıdır.


Kondenser Çeşitleri

Su soğutmalı kondenserler, hava soğutmalı kondenserler, evaporatif kondenserler olmak üzere üç farklı çeşidi bulunuyor. Bu üç farklı çeşidin birbirinden farklı görevleri bulunuyor.


Su Soğutmalı Kondenserler

Büyük kapasiteye ihtiyaç duyulan soğutma sistemlerinde su soğutmalı olanlar kullanılıyor. Su soğutmalı olanlar kurulum ve işletme maliyetleri açısından ekonomik fiyatlarda yer alıyor. Su soğutmalı olanların tasarımı yapılırken ısıl geçirgenlik, suyun kirlenme katsayısı, su devresinde bulunan basıncın azalması akışkanın aşırı derecede soğuması ve kanat verimi gibi önemli unsurlar göz önünde bulunduruluyor.


Hava Soğutmalı Kondenserler

Hava soğutmalı kondenserler gaz fasında bulunan soğutucu akışkan hava ile soğutuluyor. Bu hava soğutmalı olanlar daha fazla tercih ediliyor. Çünkü soğutma sistemlerinin çoğuna uygulanabiliyor.


Bunda da kurulum ve işletme maliyetleri son derece düşük. Tamir bakımları ise bir o kadar kolay. Bu özelliklerinden dolayı daha fazla tercih ediliyor.


Hava Soğutmalı Kondenser Çeşitleri Ve Isı Alışveriş

Hava soğutmalı olanlarda ısı alışverişi kızgınlığın alınması, akışkanın soğutulması, aşırı soğutma ile gerçekleşiyor. Hava soğutmalı kondenserler tabii çekişli statik denilen, cebri çekişli dinamik denilen kondenserler olarak ikiye ayrılıyor.


Statik olanlar sessiz bir şekilde çalışıyor. Bu özelliğinden dolayı evlerde ve buzdolabında kullanılıyor. Bunların sahip olduğu sessizlik özelliği sayesinde evlerde daha fazla kullanılıyor.


Dinamik olan türleri ise fan ile çalışıyor. Bu türün yüksek soğutma kapasitesi bulunuyor. Ticari amaçlı şarküteri muhafazasında, pastanelerde vb yerlerde bu dinamik kondenserler kullanılıyor.


Evaporatif Kondenserler

Yoğuşmanın, havanın hareketi ve su spreyi ile aynı anda kullanılmasıyla sağlanan evaporatif kondenserler, hızlı bir şekilde kirleniyor ve bir o kadar hızlı arıza verebiliyor. Bakım ve servis durumları göz önüne alındığı zaman tercih edilen bir tür olduğu görülmüyor. Hatta zaman geçtikçe evaporatif olanların kullanımı hızla azalmaya başlıyor.


Bu evaporatif kondenserler soğutma serpantini, su püskürtme ve dolaşım sistemi, hava sirkülasyon sistemi olmak üzere 3 farklı kısımdan meydana geliyor. İşte görüldüğü üzere kondenserler hakkında bilgileri bunlar oluşturuyor. Türleri de bunlardan oluşuyor. Her biri birbirinden farklı yerlerde çalışıyor. Her birini ortaya çıkaran farklı unsurlar bulunuyor.


Toplam olarak üç farklı çeşidi bulunuyor. Bu kondenserlerin her biri farklı yerlerde kullanılsa bile evaporatif kondenserler daha az bir şekilde kullanılıyor ve daha az tercih edilen bir tür olarak biliniyor.


Soğutucu parçaları ve ürünleri burada! https://www.buzcelik.com/tr/

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)