Soğutucular

Metin Bedir
0
Soğutucular

Ortam sıcaklığının 15 dereceye kadar soğutulması için kimyasal gazların sıkıştırılması ve likit hale gelerek buharlaştırılması için kullanılan cihazlara soğutucu denilir. Soğutma sınırları dahilinde çalışırlar. Klimalar ile karıştırılmamalıdır. Her ne kadar çalışma prensipleri aynı olsa da klimalardan daha farklı bir konumda bulunur.


Özellikle elektronik cihazlarda kullanılır. Mekanik aksama sahip bir aparatla akışkan ortama ulaşan ısının cihazdan uzak kalması için pasif anlamda bir ısı değiştirici olarak düşünülebilir. Günümüzde birçok teknolojik aletlerde kullanılan soğutucular özellikle yoğun kullanımı olan bilgisayarlarda CPU, GPU ve çipler ile RAM modüllerinin ısınmasının önlenmesi için kullanılır. Isıyı emme özelliği çalışma prensibinin getirdiği en büyük farklılıktır.


Soğutucuların Çalışma Prensibi

Havalandırma sistemlerinde tercih edilen soğutma sistemleri endüstriyel alanlarda daha fazla kullanılır. Isının emiş gücünün soğutucu içerisinde bulunan akışkanların hal değişimi ile ortamın sıcaklığının düşmesi sağlanır. Cihaz içerisinde bulunan gaz evaporatörler sayesinde buharlaşır.


Basıncın düşmesi ve ortamdaki sıcaklık ile buluşarak buharlaşma meydana gelmesi ile ısı düşümü gerçekleşir. Kimyasal olarak bakıldığında cihazlarda soğutucu kullanılması sayesinde reaksiyon ile birlikte destilasyon düzenekleri de kolaylıkla hazırlanabilir. İçerisinde kimyasal tepkimeler sonucunda bir reaksiyon meydana gelir ve hammaddesi camdır.


Soğutucular Nasıl Çalışır?

Soğutma sistemlerinin çalışmaları çeşitlerine göre değişir. Öncelikle bir basınç ortamı oluşmuş olmalıdır. İçeride bulunan likit haldeki akışkan ortamda hangi sıcaklık derecesi isteniyorsa o derece doğrultusunda buharlaştırılır. Bu buharlaşma sonrasında mevcut gaz karışımları ile yeniden sıvı hale gelir. Soğutucu cihazlarında bulunan kompresörler bu gazların ezilmesini, sonrasında ezilen gazların sıkılaşarak sıvılaştırılmasını sağlar.


Akışkanlıklarının buharlaşmasının kolay olabilmesi için cihaz içerisinde gizli ısının seviyesinin en yüksek de olması gereklidir. Soğutucuların görevlerini yerine getirmesi radyatör gibi araçlar kullanılır. Akışkanların çalışması için gerekli olan ısı enerjisini sağlayan soğutucular evaporatör ile kondenser arasında taşıma suretiyle ısı enerjinin devreye girmesini sağlar.


Soğutucularda Kullanılan Kimyasal Maddeler Zararlı Mıdır?

Soğutma sistemlerinde kullanılan kimyasal maddelerin herhangi bir olumsuz etkisi olduğu söylenemez. Toksik olarak değerlendirilmez. Sonuç olarak havanın hal değişiminin sağlanmasına yarayan bu cihazlar insanlarda fizyolojik bir etkiye sebep vermez.


Soğutucularda Soğutucu Akışkanlarının Kullanılması Hal Değişimi midir?

Kullanıcılar tarafından yüksek bir performans elde edilmek istenildiğinde ihtiyaç doğrultusunda seçilen soğutucu çeşitlerinde ki akışkanlarının kullanılmasına hal değişimi demek mümkündür. Bu hal değişimi karbon, oksijen, sülfür, nitrojen, flor, klor, brom, nitrojen gibi kimyasal maddelerin farklı etkenlerle sağlanır.


Soğutucu Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada kullanılan soğutucular kendi arasında çeşitlere ayrılır. Bunlar;


  • Su soğutmalı: Evaporatif olarak isimlendirilen bu çeşitte buharlaşarak havada bulunan ısının düşürülmesi sağlanır. Sistem içerisinde bulunan havanın olabildiğince yüksek bir su ile teması sağlanır ve bu şekilde soğutma sağlanır.
  • Hava soğutmalı: Sıcak havanın soğutulması suretiyle mekanizma üzerinde bulunan fan sayesinde dışarıya soğuk hava üflemesi sağlanır.


Soğutucu ürünleri ve parçalarına dair aradığınız her şey burada! https://www.buzcelik.com/tr/

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)