Elektrikli araçlar bilindiği üzere elektrik enerjisi ile çalışır. Araç bataryasında depolanan enerjinin motora iletilmesi ile elektrikli motor çalışmaya başlar. Bataryadaki akım motora verilmeden hemen önce dönüştürülür ve DC (Direct Current) şarj doğrudan araç bataryasına aktarılır. Estasyon olarak bu yazımızda, DC hızlı şarj hakkında merak edilenleri ele alacağız.
DC Hızlı Şarj Nedir?
DC hızlı şarj, elektrik enerjisini araca doğrudan aktaran şarj türüdür. DC hızlı şarj, Türkçede “Doğru Akım” anlamına gelir. Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC hızlı şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternatif akımı kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesi ile ilişkilidir.DC Hızlı Şarj İstasyonu Avantajları
DC hızlı şarj ünitelerinin sahip olduğu avantajlar, istasyon türüne ve hizmeti sunan markaya göre değişiklik gösterir. Estasyon DC hızlı şarj istasyonunun özelliklere genel olarak aşağıdaki gibidir:- 2 CCS soket
- 120 kW maksimum cihaz gücü
- Ara Yüz OCPP 1.6J
- Dokunmatik ekran
- 4,5 metre kablo uzunluğu
- Ödeme APP/RFID
- Basit ve anlaşılır arayüz
Hızlı Şarj Dezavantajları
Hızlı şarjın avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları da bulunur. Bunlar, aşağıdaki gibidir:- DC hızlı şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi genellikle daha yüksek maliyetler gerektirmektedir. Bu sebeple, bu şarj istasyonlarının sayısı AC şarj istasyonlarına göre daha azdır.
- DC hızlı şarj, AC şarja göre daha maliyetlidir.
- Sürekli yüksek hızlı şarj kullanımı, araç bataryasının daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Bu yüzden kullanıcıların DC hızlı şarj yöntemini aşırıya kaçmadan kullanmaları gerekir.
Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.