1000 BTC Ödüllü Bitcoin Puzzle Madenciliği

Metin Bedir
0

1000 BTC Ödüllü Bitcoin Puzzle Madenciliği

2015 yılında biri veya birileri tarafından başlatılan (Satoshi Nakamoto olduğuna dair şehir efsaneleri de mevcut) Bitcoin puzzle bilmecesi artırılan ödüllerle devam ediyor. Bu yazıda sizlere bu Bitcoin puzzle furyasının ne olduğundan bahsedeceğiz.

Bitcoin Puzzle işlemi nedir?

2015 yılında yapılan bir transfer işleminden yola çıkılarak keşfedilen bir dizi bul/al tarzında devam eden bir oyun denenebilir. İlk olarak, Bitcoin ağının güvenliğini herkese açık bir şekilde göstermeyi amaçlıyor. Normal bir BTC adresi 256 bit bir sayıdan ibaret. Şuan çözülmeyi bekleyen en kolay puzzle'ın key'i ise 66 bit bir alanda bulunmayı bekliyor.

Aşağıdaki tabloda çözülmüş bir kaç puzzle adresini inceleyebilirsiniz:

Aralık

Key

Ödül

Durum

1...1

0x1

0.001 BTC

Çözüldü

2...3

0x3

0.002 BTC

Çözüldü

4...7

0x7

0.003 BTC

Çözüldü

..

 

 

 

20000000000000000...3ffffffffffffffff

-

6.60 BTC

Bekliyor


Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere zorluk (aralık) arttıkça ödül de artmaktadır. En yüksek ödül ise 16 BTC ile sonuncu sırada yerini alıyor. Tam listeye erişin.

Yazıyı yazdığımız anda,  çözülmeyi bekleyen puzzle'ların toplam ödül miktarı yaklaşık olarak 956 BTC'dir.

Key'i nasıl bulabilirim?

66 numaralı puzzle'ı (ve diğer tümünü) çözmek için ihtiyacınız olan yine bilgisayar gücünden geçiyor. Ekran kartınızı kullanarak siz de büyük ödülün peşinden koşabilirsiniz. En kolay puzzle'da yaklaşık olarak 36 kentilyon adet key mevcut. Bunlardan biri 6.60 BTC'lik ödülü içeriyor. Bilgisayar gücünden çok, şans büyük bir kriter.

Tek başınıza da bu puzzle için yazılmış programları kullanarak hızlıca key avına çıkabilirsiniz. Ayrıca kurulmuş paylaşımlı/solo havuzlara da katılarak şansınızı daha da arttırabilirsiniz. Bu yazımızda açık kaynak kodlu solo pool olan "bitcrackrandomiser" adlı uygulamayı ve "btcpuzzle.info" havuzunu inceleyeceğiz.

Bulunmayı bekleyen en kolay puzzle'ın 66 numaralı (66 bit) puzzle olduğunu söylemiştik. Bu puzzle'ın adresi ise "13zb1hQbWVsc2S7ZTZnP2G4undNNpdh5so". Bu adresin sadece "20000000000000000...3ffffffffffffffff" HEX aralığında olduğu belli. Yani asıl amaç bu aralıkta ilgili adresi ve key'ini bulabilmek.

Solo havuza katılın

Hali hazırda bu puzzle için tarama yapan insanlar ve daha önce taranmış bir yeri arayarak zaman kaybetmenin de manası yok. Puzzle 66 için 36 kentilyon olasılık olduğunu söylemiştik. Bu solo havuza katıldığınızda şansınızı 33 milyonda 1 olarak güncelleyebilirsiniz. Peki bu nasıl oluyor? Puzzle 66 key'i 17 karakterden oluşuyor. Solo havuzda sadece ilk 7 karakterlerden oluşan key'ler ile oluşan alanlar taranıyor. Bir alan (range) tarandığında sondaki 10 karakterleri içeren de key'ler taranmış oluyor. Yani her alan 1 trilyon 100 milyar key'den oluşuyor.

Taranan bir alan "tarandı" olarak işaretleniyor ve tekrar asla taranmıyor. Bu şekilde alan her an daha da daralıyor ve şansınız bir nebze olsa artmış oluyor.

Solo havuzlarda eğer key'i bulursanız geriye kalan tek şey ödülünüzü almak oluyor. Bunun için biraz Bitcoin bilgisi yeterli olacaktır. Solo havuzlarda ödül neyse onun tamamını alırsınız.

Solo havuzda 66 puzzle için şansınız 33 milyonda 1 iken, 67 puzzle için bu iki katına çıkarak 67 milyonda 1 olacaktır. Bir sonraki her puzzle bir öncekinden her zaman iki kat zor olmuş olacaktır.

Btcpuzzle.info solo havuzu

Havuz istatistikleri için btc puzzle web sitesine gidebilirsiniz.  Bu havuz proof of work mantığıyla çalışır ve kötü niyetli eylemler için güvenilirdir. Havuzun açık kaynaklı programı olan "bitcrackrandomiser" de github üzerinde bulunabilir.

Havuz 66, 67 ve 68 puzzle'lar için destek sağlıyor. Ayrıca test havuzu da mevcut. Aynı zamanda kendi client'inizi yazmanız için de API desteği sunuyor.

Başlamak için yapmanız gereken öncelikle "bitcrackrandomiser" adlı uygulamayı indirip ilgili ayarları yapmanız ve programı çalıştırmanız. Site üzerinden ücretsiz kayıt olarak işçilerinizi de takip edebilirsiniz. Havuzun en güzel yanı her şeyin şeffaf olması ve uygulamanın açık kaynak olarak görebiliyor olmanız. Key'i bulduğunuzda bakiyenin tamamını da alabiliyor olmanız bir avantaj. Dezavantajı ise eğer key başkası tarafından bulunursa sizin bir şey almıyor oluşunuz.

Programda ayarlarınızı dilediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Dilerseniz taramak istemediğiniz alanları çıkartın, dilerseni sadece belirli bir yeri arayın ve bunun gibi bir çok ince ayar mevcut.

Olasılığı konuşalım

Solo havuzda şansımızın 33 milyonda 1 olduğunu söyledik. Şimdi olaya klasik olarak milli piyango çerçevesinden bakalım. Yılda bir kez şansınızı denediğiniz milli piyangonun biletinize isabet etme olasılığı 10 milyonda 1. Puzzle'da ise şansınız 33 milyon gibi bir rakam gözüküyor olsa bile, yaklaşık her 6 dakikada (4090 ekran kartı ile) yeni bir bilet aldığınızı düşünün. Burada her bir bileti "range" olarak düşünürsek teorik olarak daha fazla şansımız olmuş oluyor.

Ayrıca 32 adet ekran kartı kullanarak şansınızı 1 milyonda 1 olarak güncelleyebilirsiniz. Ya da en iyi ihtimalle 4 ekran kartı ile şansınızı 8 milyonda 1'e kadar düşürebilirsiniz.

Tek başınıza, hiçbir havuza ihtiyaç olmadan da tarama işlemi yapabilirsiniz. Ancak belli bir süre sonra bir ekip olma gerekliliği hissine de kapılacağınız aşikar.

Paylaşımlı havuzlar güvenli olmayabilir

Solo havuzların aksine sunduğunuz güç kadar ödül kazan mantığıyla çalışan paylaşımlı puzzle havuzlar da var. Bu havuzlarda yaptığınız katkı kadar bulunan key'den payınızı alabiliyorsunuz. Yani bulunan key havuz sahibinin eline geçiyor ve katkı sağlayan kullanıcılar arasında paylaştırıyor.

Peki neden güvenilir olmayabilir? Paylaşımlı havuzun sahibi key'i bulduğunda peki ya kimseye bir şey söylemezse? Bundan ne kadar emin olunabilir? Ne yazık ki bundan emin olunabilecek sistemlere sahip değiller. Kullanıcılar key'in havuz tarafından bulunup bulunmadığından bir haber olarak hayatına devam edecek. Bu yüzden puzzle için paylaşımlı havuzlar her zaman güvenilir olmayabiliyor.

Cloud Search ile tarama yapın

Ayrıca BTC Puzzle sitesi tarafından sunulan Cloud Search ile de saatlik ekran kartları kiralayarak havuza hızlıca katılabilirsiniz. Ödeme olarak kripto para kabul edilen Cloud Search ile son derece düşük ücretlerle büyük ödülün peşine düşebilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)